Az elhízás és annak hatásai az egészségre

elhízás és egészségügyi hatásai

Az elhízás a testzsír rendellenes vagy túlzott felhalmozódása, amely jelentős kockázatot jelent az egészségre

Az elhízás mértékét több módszerrel is meghatározhatjuk. A cikk megírásában Dr. Bognárné Szabó Ildikó kozmetikus volt segítségünkre

Az első és leggyakrabban használt módszer a testtömeg-index (BMI) számítása

Az első és leggyakrabban használt módszer a testtömeg-index (BMI) számítása

A BMI-t úgy kapjuk, hogy a testsúlyt kilogrammban megszorozzuk a testmagasság négyzetével méterben kifejezve. A BMI alapján az alábbi kategóriákba sorolhatjuk a Nőket:

16,5-nél kisebb: súlyos alulsúlyosság
18,5-nél kisebb: alulsúlyos
18.5-24.9: normál súlyúak
25.0-29.9: túlsúlyos
30.0-34.9: 1. elhízási osztály
35.0-39.9: elhízás 2. osztály
40 vagy nagyobb: elhízás 3. osztályú

Fontos azonban megjegyezni, hogy a BMI nem mindenkinél pontos mutató, mivel nem veszi figyelembe az egyén testösszetételét. Például, ha valaki magasabb izomtömeggel rendelkezik, akkor a BMI alapján elhízottnak tekinthető, noha az izomtömeg miatt van több súlya.

Emellett fontos megjegyezni, hogy az elhízás globális probléma, hiszen a WHO szerint 2016-ban már 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos és 650 millió elhízott.

Egy másik egyszerű mérési lehetőség a derékméret. Férfiaknál 94 cm, nőknél pedig 80 cm feletti derékméret már a túlsúly jele lehet.

Az ideális testsúly ismerete fontos a túlsúly és az elhízás elkerülése szempontjából. Mivel az alkatunk, életmódunk és genetikánk is jelentősen befolyásolja a testösszetételünket, ezért a legjobb módszer a testösszetétel mérésére.

Egy egészséges testzsír-százalék nőknél 22-32%, míg férfiaknál fiatalabb korban 9-20%, idősebb korban pedig 25% lehet. A testzsír százalék méréssel könnyen megállapíthatjuk az elhízás mértékét.

Például, ha egy nőnek a testzsír százaléka 32-35% felett van, akkor már elhízottnak tekinthető, míg férfiaknál ez az érték 20-25% felett lehet életkortól függően.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a túlsúlynak?

A túlsúly vagy az elhízás komoly hatással lehet az egészségre. Az extra zsír hordozása súlyos egészségügyi következményekkel járhat, például a szív- és érrendszeri betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a mozgásszervi rendellenességekkel, valamint néhány daganattal.

A magas vérnyomás egy olyan állapot, amelyben a vér nagyobb erővel áramlik az ereken keresztül. Ez terheli a szívet, károsíthatja az ereket, és növelheti a szívroham, a stroke, a vesebetegség és a halál kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezetben magas a vércukorszint, mert a szervezet kevésbé érzékeny az inzulinra, amely a cukor sejtekbe való bejutását szabályozza.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők nagy része túlsúlyos vagy elhízott. A testsúly 5-7% -ának elvesztése és a rendszeres fizikai aktivitás segíthet megelőzni vagy késleltetni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A szív- és érrendszeri betegség egy olyan kifejezés, amelyet számos probléma leírására használunk, amelyek hatással lehetnek a szívünkre. Számos tanulmány kimutatta, hogy közvetlen összefüggés van a túlsúly és a koszorúér-betegség között.

De a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a magas vércukorszint növelheti a szívbetegség kockázatát. A testsúly 5-10% -ának elvesztése csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, javíthatja a vérnyomást, a koleszterinszintet és a véráramlást.

A stroke olyan állapot, amelyben az agy vérellátása hirtelen megszakad. A magas vérnyomás a stroke egyik vezető okai között szerepel.

Az osteoarthritis egy gyakori, tartós egészségügyi probléma, amely fájdalmat, duzzanatot és csökkent mozgást okoz az ízületekben.

A túlsúly vagy az elhízás növelheti az osteoarthritis kockázatát azáltal, hogy extra nyomást gyakorol az ízületekre és a porcra. A testsúly 5% -os csökkentése is jelentős terhet vesz le a gerincről, térdéről és csípőjéről.

A túlsúly mechanikai és metabolikus útvonalakon keresztül rontja a légzőszervi funkciókat. Az extra súly súlyosbíthatja az asztma tüneteit és a COPD-t.

Az alvási apnoe gyakori rendellenesség, amelyben az ember alvás közben nem lélegzik rendesen, rövid időre akár teljesen le is állhat a légzés. Az alvási apnoe más egészségügyi problémákat, például a 2-es típusú cukorbetegséget és a szívbetegséget is növelheti.

Az elhízás leggyakoribb okai

Az elhízást általában egyszerűen azzal magyarázzuk, hogy több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, vagyis többet eszünk, mint amennyit elégetünk fizikai aktivitás során. A felesleges energiát a szervezet zsírként raktározza.

Az elhízás egyre gyakoribb probléma, mert sok ember számára a modern életmód magában foglalja, hogy túl sok olcsó, magas kalóriatartalmú ételt fogyasztanak, és sok időt töltenek ülőmunkával, a kanapén vagy az autóban.

Az elhízást bizonyos betegségek is elősegíthetik, például a pajzsmirigy alulműködése vagy az inzulinrezisztencia.

Az elhízás kezelése

Mielőtt neki kezdene a testsúly csökkentésének, érdemes szakemberhez fordulnia, hogy az elhízás hátterében megbúvó esetleges betegségek feltárásra kerüljenek. Ha ezekre fény derül, természetesen az alapbetegség megfelelő kezelése az első lépés a testsúly csökkentéséhez.

Az elhízás kezelésének legjobb módja az egészséges, csökkentett kalóriatartalmú étrend és a rendszeres testmozgás.

Ehhez a következőket kell tennie:

Fogyasszon kiegyensúlyozott kalóriatartalmú étrendet a dietetikus ajánlásai szerint.

Heti 150-300 percig (2,5-5 óráig) végezzen olyan tevékenységeket, mint a gyors séta, kocogás, úszás vagy tenisz.

Egyen lassan, annak érdekében, hogy a szervezete érzékelje a bevitt táplálék mennyiségét.

Kerülje az olyan helyzeteket, amelyekről tudja, hogy kísértésbe eshet a túlevés tekintetében.

Hasznos lehet az is, ha pszichológiai támogatást kap egy képzett egészségügyi szakembertől, hogy megváltoztassa az étkezésről és étkezésről alkotott elképzeléseit.

Ha az életmódváltás nem vezet eredményre, akkor további gyógyszeres kezelések állnak rendelkezésre. Ezeket természetesen a kezelőorvosa utasításai alapján kell szednie.

Egyes esetekben sebészeti beavatkozás is javasolt lehet, ha a gyógyszeres kezelések sem jártak sikerrel.

Az elhízás átlagosan 3-10 évvel csökkenti a várható élettartamot, attól függően, hogy mennyire túlsúlyos az egyén.

Becsülések szerint Európában az elhízás és a túlsúly minden 13. halálesetből legalább egyért felelős.

Az elhízás és az egészség: Miért fontos odafigyelni a testsúlyra?

Az elhízás az egyik legnagyobb közegészségügyi probléma, amellyel napjainkban szembesülünk.

A túlsúly és az elhízás nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem komoly egészségügyi következményekkel is járhat. Az elhízás hosszú távon számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, amelyek jelentős terhet rónak az egyénre és a társadalomra egyaránt.

Az elhízás nem csupán a testképre és az önbizalomra van hatással, hanem az egész test működésére is.

Az elhízott emberek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségektől, magas vérnyomástól, 2-es típusú cukorbetegségtől, ízületi problémáktól és daganatoktól.

Emellett az elhízás negatívan befolyásolhatja az alvást, az emésztést és a légzést, és növelheti az alvási apnoe kockázatát.

Az elhízás kezelése komplex megközelítést igényel, amely magában foglalja az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást és az életmódváltást.

A súlycsökkentés hosszú távú elkötelezettséget és kitartást igényel, de az eredmények kifizetődnek. Az egészséges testsúly megtartása és az aktív életmód fenntartása kulcsfontosságú a jó egészség megőrzéséhez.

Az elhízás nem csak egyéni probléma, hanem társadalmi kihívás is. Az egészségügyi szakemberek, a kormányzati intézmények és a civil szervezetek közös erőfeszítéseire van szükség a túlsúly és az elhízás elleni küzdelemben.

Az oktatás, a megelőzés és az egészségfejlesztés hatékony eszközei lehetnek a probléma kezelésének és az egészségügyi eredmények javításának.

Az egészséges testsúly elérése és fenntartása mindenki számára elérhető cél lehet. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a megfelelő életmódváltás hozzájárulhatnak az egészség javításához és a betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Az egészség az egyik legfontosabb kincsünk, és mindannyian felelősek vagyunk annak megőrzéséért és védelméért.

Az elhízás elleni küzdelemben a kulcsszó a tudatosság és a cselekvés.

A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás nem csak a testsúly csökkentésében segíthet, hanem az egész test és az elme egészségének fenntartásában is.

Legyen a testsúlycsökkentés célja az egészség javítása és a jobb életminőség elérése!

One Comment on “Az elhízás és annak hatásai az egészségre”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük